Trendyol’da Mağaza Açmak İçin Ne Yapmalıyım?

Eğer bir şirketiniz varsa Trendyol’da kendi mağazanızı açabilir, ürünlerinizi platform üzerinde listeleyebilir ve satışa sunabilirsiniz. Yalnızca Trendyol’da dükkan açmanın birtakım gereklilikleri bulunmakta. Bu gerekliliklerin neler olduğuna bu yazımızda tamamen detaylı bir şekilde değineceğiz. İşte Trendyol hakkındaki bilgiler ve Trendyol’da mağaza açmak için yapılması gerekenler:

Trendyol Nedir?

Trendyol, Türkiye’deki en büyük pazar yerlerinden birisidir. İlk açıldığı dönem içerisinde popüler olan özel alışveriş kulübü modelini zaman içerisinde online pazar yerine dönüştürmüştür. 16 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunan Trendyol’un aylık 20 milyon tekil kullanıcısı bulunmaktadır. Bunların haricinde 1500’den daha fazla da ürün kategorisi vardır.

Trendyol Nasıl Çalışır?

Trendyol, kendi ürün alımını gerçekleştirerek satış yaptığı gibi aynı zamanda başka şirketlerin de platform üzerinde satış gerçekleştirmesine imkan tanımaktadır. Başka şirketlere satış imkanı oluşturmasıyla diğer pazar yerleri gibi bir iş modeli bulunan Trendyol, birçok farklı ürünün satışının gerçekleştiği online bir platform olarak öne çıkmaktadır.

Trendyol Benzeri Olan Diğer Pazar Yerleri

Trendyol ile aynı model üzerinden çalışan birçok pazar yeri bulunmaktadır. Siz de Türkiye’de veyahut yurt dışında bulunan online pazar yerlerinde mağaza açarak satış gerçekleştirebilirsiniz. Dünyada ve Türkiye’de en popüler olan online pazar yerleri şu şekildedir;

  • Amazon
  • eBay
  • Alibaba
  • Hepsiburada
  • GittiGidiyor
  • N11

Neden Trendyol Mağazası Açmalısınız?

Trendyol’da satış yapmak istiyorsanız mağaza açmak için başvuru yapmanız gerekmektedir. Trendyol’un şartları gereği mağaza açmadan içeride satış yapamazsınız.

Trendyol sanal pazar yerinde mağaza açmanın hem avantajları hem de dezavantajları bulunmakta.

Trendyol Mağaza Açmanın Avantajları 

Trendyol’da mağaza açmanız size bazı avantajlar sağlamaktadır. Bu avantajlar şu şekildedir;

  1. Marka Bilinirliğini Arttırma: Online pazar yeri üzerinde bir mağaza açmak markanızı geniş kitlelere tanıtma konusunda size yardımcı olacaktır. Böyle büyük bir pazar yerinin kitlelerine ulaşıp, müşteri memnuniyetine önem verdiğiniz takdirde de marka imajınızı güçlendirmeye başlarsınız. 
  2. Trendyol’un Müşteri Kitlesinden Faydalanma: Trendyol’da mağaza açmak bu sanal pazar yerini ziyaret eden kitleyi yakalama şansı sunacağından en baştan kitle yaratmanıza gerek kalmayacaktır.
  3. Ürün Listeleme: Trendyol’da mağaza açmak aynı zamanda size ürünlerinizi bu pazar yeri içerisinde sergileyebilme fırsatı sunmaktadır. Ayrıca bunun dışında da farklı bir reklam kanalı yaratmanıza yardımcı olur.
  4. Rakip Analizi: Trendyol içerisinde bulunan diğer işletmeleri de takip edebilir, onların yürüttüğü stratejileri öğrenebilir ve bu doğrultuda analizlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Trendyol’da Mağaza Açmanın Dezavantajları

Trendyol pazar yerinde mağaza açmanın avantajları bulunduğu kadar tabii ki dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajlar şunlardır;

    1. Yoğun Rekabet: Trendyol içerisinde birçok farklı firmanın mağazası olduğundan ürünlerinizi öne çıkartmak sizin adınıza sorun oluşturabilir. Bu konudan ötürü öne çıkarma ücreti ödeyebilirsiniz.
    2. Komisyon: Trendyol sanal pazar yeri üzerinden satış yaptıktan sonra satış işlemini gerçekleştirdiğiniz ürünün kategorisine göre Trendyol sizden komisyon talep etmektedir. Trendyol’un sizden aldığı komisyon karlılık oranında azalmaya sebep olabilir.
    3. Kendi Markanızı Yaratma Zorunluluğu: Trendyol’a girip alışveriş yapan kullanıcılar genelde içeride bulunan firmaları satıcı olarak algılamadıkları için kendi markanızı yaratmak pazar yerlerinde bir zorunluluktur. Kullanıcılar daha sonra yapacakları alışverişlerde mağaza ismi aramak yerine ürün arayacaklarından sıfırdan bir marka oluşturmak oldukça zorlu olmaktadır.

 

  • Kurallara Uyulması: Trendyol içerisinde mağaza açtığınız takdirde uymanız gereken bazı kurallar bulunuyor. Trendyol’un koymuş olduğu bu kurallara uyulmaması sonrasında platformda satış yapma durumunuzu elinizden alınacağı gibi uygulayacağı başka yükümlülükleri de vardır.

 

Trendyol’da Mağaza Nasıl Açılır?

Öncelikle Trendyol’da mağaza açabilmeniz için bir şirketinizin olması gerekmektedir. Resmi bir şirketiniz yoksa Trendyol’da mağaza açamaz ve satış yapamazsınız. Bu nedenle başvuru esnasında şirketinizle ilgili bilgileri vermeniz gerekmektedir.

Trendyol’un web sitesi üzerinde “Satış Başvurusu” bölümüne tıklayıp “Satışa Başla” butonuna bastığınızda başvuru sayfasına yönlendirilirsiniz. Bu sayfa içerisinde sizden istenen bilgileri doldurup mağaza açma talebinde bulunabilirsiniz. Eğer ki başvurunuz olumlu sonuçlanırsa başvuru formu esnasında paylaştığınız iletişim bilgileri üzerinden mağazanızın durumu hakkında bilgilendirileceksiniz.

Trendyol’da Mağaza Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Trendyol platformunda onaylı mağaza açabilmek için bazı belgeleri hazırlayıp teslim etmeniz gerekmektedir. Bu belgeler şu şekildedir;

  • Ad soyad
  • Şirket türü
  • Şirket ticaret ünvanı
  • Ticari sicil numarası
  • Vergi kimlik numarası
  • E-posta
  • Cep telefonu numarası
  • E-ticaret sitenizin ve diğer online sanal pazar yerlerindeki mağazalarızın linki
  • Satış yapılacak kategori
  • Vergi levhası
  • İmza sirküleri
  • Ticaret Sicili Gazetesi
  • Faaliyet belgesi

Trendyol Mağazası Ne Kadar Süre İçerisinde Açılır?

Başvuru süreci içerisinde sizden istenen evrakların tamamını hazırladıktan sonra onay sürecine geçiş evresi başlar. Bu onay durumu başvurudan başvuruya göre değişiklik göstermektedir. Başvuru işleminden sonra eğer ki durumunuz onaylanmışsa bıraktığınız iletişim bilgileri üzerinden iletişime geçilerek mağazanın açılış süresiyle ilgili bilgilendirilirsiniz.

Trendyol’da Mağaza Açmadan Satış Yapılabiliyor mu?

Trendyol sanal pazar yerinde mağazanız olmadan satış yapılamamaktadır. O nedenle mutlaka bir mağazanız olması gerekmektedir. Mağazadan da öte aslında fatura kesilebilen bir şirket sahibi olmanız yeterlidir. Bu özellikleri taşımadığınız takdirde mağaza başvurusunda bulunamamaktasınız. 

Trendyol Komisyon Oranları

Trendyol pazar yerindeki komisyon oranları ürün satışının gerçekleştiği kategoriye göre değişiklik göstermektedir. Genel manada kategoriler üzerine incelendiğinde Trendyol’un komisyon oranları şu şekildedir;

  1. Aksesuar / Altın & Gümüş: %5
  2. Aksesuar / Mücevher: %30
  3. Spor / Spor Giyim ve Ayakkabı: %20
  4. Spor / Spor Ekipmanları: %15
  5. Çocuk / Bebek Bakım: %12
  6. Çocuk / Anne Bakım: %18
  7. Elektronik / Beyaz Eşya: %10
  8. Elektronik / Cep Telefonu: %6
  9. Ev ve Yaşam / Hobi ve Eğlence: %17
  10. Ev ve Yaşam / Kırtasiye ve Ofis Malzemeleri: %20

Trendyol Mağaza Vergi Süreci

Trendyol sanal pazar yeri içerisinde kendi mağazanızdan satış yaptığınız takdirde TC vergi sistemi ve uygulamasına göre vergi mükellefiyetiniz doğmaktadır. Bu platform içerisinde bir şirket olarak satış gerçekleştirdiğiniz için ürünlerin faturasını kesmeniz ve ardından da bu faturalar üzerinden çıkan vergileri ödemeniz gerekmektedir. Vergi yükümlülükleriniz hakkında daha geniş bir bilgi almak için muhasebeciniz ya da bir mali müşavirden destek alabilirsiniz.

Trendyol Mağaza Faturalandırma

Trendyol online pazar yeri içerisinde yaptığınız satışların ardından sattığınız ürünle ilgili fatura kesmekle ve ayrıca satılan ürünü müşterinize göndermekle yükümlü olursunuz. Bu platform içerisinde yaptığınız satışlarda faturasız işlem gerçekleştirmek mümkün değildir.

Projesoft Trendyol Entegrasyonu

Projesoft kendi altyapısını kullanan e-ticaret site sahiplerine satışlarını artırabilmeleri için Trendyol entegrasyon desteği sunmaktadır. Trendyol pazar yeri üzerinden açtığınız online mağaza ile Projesoft altyapılı e-ticaret siteniz için API hesabı aktif etmeniz gerekir.

Projesoft’un yapacağı entegrasyon çalışmasının ardından ürünleriniz Trednyol’da bulunan online mağazanıza direkt olarak aktarılır. Ürün aktarım işleminin yapılmasından sonra Trenyol tarafından gerçekleştirilen küçük bir onay süreci bulunmaktadır. Onay sürecinin bitmesiyle birlikte Projesoft Trendyol entegrasyonu sayesinde günlük olarak stok ve fiyat bilgileriniz güncellenmektedir.

Bununla birlikte Trendyol üzerinden gerçekleştireceğiniz satışların takibini Projesoft yönetim paneli üzerinden gerçekleştirebilir ve operasyonunuzu sağlıklı bir şekilde yürütebilirsiniz.