Online Mağaza ve İşlevi
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte iletişim kanalı olan internet çok daha geniş alanlara ulaşma imkanı sunmaktadır. İletişimin güçlenmesi ile birlikte ticaret yöntemleri ve çalışma şekillerinde de farklılaşmalar görülüyor. Bu değişim ve gelişimler ise e-ticaret yönteminin gelişmesini sağlamıştır. E-ticaretin bir parçası olan online mağaza sistemi ise ürün satışı yapılırken güvenli bir şekilde alış veriş yapma fırsatını sunan alt yapı olarak tanımlanmaktadır. İnternet ortamında kullanıcıya ürünlerin sunulması ile birlikte, kullanıcının da internet üzerinden ürün beğenmesi ve satın alması mümkün olmaktadır. Ürün özellikleri ve bilgileri detaylı bir şekilde internet sitesi üzerinden verilmekte ve kullanıcının ürünleri karşılaştırma ve değerlendirme imkanı da bulunmaktadır.
Ürün seçme ve karşılaştırma imkanı olması ise kullanıcının rahatlıkla ürünleri incelemesine imkan veriyor. Online mağaza ile alışveriş yapmak için evden çıkmaya gerek kalmıyor. İnternet üzerinden hizmet veren alışveriş siteleri ve firmaları ise daha geniş kullanıcı kitlesine ulaşması ile daha fazla ürününü rahatlıkla dijital ortamda sergileme fırsatını buluyor. Online mağaza da kullanıcının kredi kartı ya da banka kartı ile ödeme yapması ve istediği ürünü rahatlıkla satın alabilmesi mümkün oluyor. Bunun için kişisel bilgilerin korunması ve alışverişte güvenliğin sağlanması için gerekli olan tüm önlemler alınıyor. Kullanıcının güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmesi ise online mağazanın daha fazla kişi tarafından kullanılmasını sağlıyor. Online mağaza işlevsel olarak satıcıya etkili bir şekilde satış yapma, kullanıcıya ise alışverişi her ortamda rahatlıkla yapabilme fırsatını sunuyor.
Sanal Mağaza Açmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Sanal mağaza aslında artık herkesin de bildiği gibi e-ticaret sitesinin diğer adıdır. Sanal mağaza açmak için yapmanız gereken bir takım şeyler bulunmakta. Şimdi sizi o gerekli evraklar hakkında bilgilendirip kendi sanal mağazanızı nasıl açabileceğini anlatmaya çalışacağız.
Sanal mağaza açmak için gerekli olan şeyler şunlardır:
- Sanal mağaza açmak gibi bir düşünceniz varsa eğer mutlaka vergi levhanız olması gerekiyor,
- Sanal mağaza açmak isteyen kişilerin mutlaka bir banka hesabı olması gerekiyor,
- Sanal mağaza açmak için illa ki bir SanalPOS kaydınız olması gerekiyor,
- Sanal mağaza açmak için domain sahibi olmanız gerekiyor,
- Son olarak sanal mağaza açmak için bir hosting veya sunucuya sahip olmanız gerekiyor.
Online Mağaza Kullanımının Avantajları
Yaşam şeklinin değiştiren internet ağı ve gelişmiş teknoloji alışveriş alanında da etkin bir şekilde kullanılabiliyor. Zamanın daha değerli olması, yaşam şartlarının değişmesi, banka ve banka kartlarının yaşamın bir parçası haline gelmesi, firma sayıları ve firmalar arası rekabetin artması ve internetin hemen hemen her eve girmesi ile birlikte yeni ticaret yöntemi olan e-ticaret de yaşama dahil oluyor. Satıcı ve kullanıcı açısından büyük ölçüde kolaylık sağlayan bu alışveriş yönteminin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Satıcılar açısından avantajları; öncelikle pazar ve piyasanın genişlemesi konusunda satıcıya büyük avantaj sağlıyor. Her yere mağaza açmak mümkün olmazken online mağaza üzerinden her yere ve milyonlarca kullanıcıya ulaşılabiliyor.
Satıcı firmaya ve ürünlerine ulaşımın kolay olması ile birlikte hem müşteri yoğunluğu artıyor hem de müşteri memnuniyetinde olumlu yönde bir artış gözleniyor. Mağazada sunulması mümkün olandan daha fazla ürünü kullanıcı karşısına dijital ortamda çıkarma ve pazar alanını genişletme fırsatını sunuyor.
Ön bilgi edinmek için de olsa alışveriş sitesinde gezinen birçok müşterinin aradığı ürünü bulması ile birlikte online alışveriş yapması satıcıya büyük bir avantaj sağlıyor. Müşteri yoğunluğunun artmasını sağlıyor.
Kullanıcı açısından avantajları, öncelikle zamanı kısıtlı olan kullanıcıyı mağaza mağaza gezerek ürün seçmek gibi bir yükten kurtarıyor. Böylece herkes istediği ürünü internet üzerinden satın alabiliyor. Ürün çeşitliliğinin fazla olması ve tüm ürün bilgilerinin sunulması ile ürünleri karşılaştırma imkanının olması ise kullanıcıya en uygun ürünü seçebilme fırsatını sunuyor. Zamandan tasarruf ederken güvenli bir şekilde ödeme yapabilme ise kullanıcıya sunulan en büyük avantajlardan birisi oluyor.
Yeni sezonun ürünlerini çok daha erken görmek ve satın alma fırsatını da sunuyor. Ürünlerin modelleri ve renkleri ile birlikte tüm çeşitlerini inceleme fırsatını sunuyor. Tüketici dışarıya ve alışveriş yapmaya vakti olmasa dahi online alışveriş işlemlerini her yerde ve bulduğu en küçük zaman diliminde yapabilme imkanını buluyor. Bu sayede alım ve satım işlemlerinin hız kazanmasını sağlarken alışverişi oldukça kolay hale getiriyor.
Online Mağaza Kullanımının Dezavantajları
Online mağaza kullanımının avantajları olduğu kadar tabii ki dezavantajları da bulunmaktadır. Online mağaza kullanımının dezavantajları şu şekildedir;
- Kişilerin online mağaza üzerinden satın almış oldukları ürünlerde deneme, dokunma ve inceleme şansı olmaması,
- Kişilerin online mağaza üzerinden sipariş ettikleri ürünlere, geleneksel ticaretteki gibi anında sahip olamamaları,
- E-ticaret işinde bulunan bazı firmaların, web sitelerinin altyapı sistemlerinin açık kaynaklı olmasından ötürü kullanıcıların bilgilerinin çalınma ihtimali,
- Online mağaza üzerinden alışveriş yapan kişilerin satıcılarla birebir yakın temas kuramıyor olması,
- Online mağaza üzerinden gerçekleştirilen alışverişteki iade sürecinin geleneksele oranla daha uzun süre olması,
- Tüketiciler satın alma işlemini gerçekleştirmeden önce konu hakkında detaylı araştırma yapmaktadırlar. O yüzden bu pazarda rekabet oranı oranı oldukça yüksektir,
- Online mağazası olan kişilerin, stok yapma zorunluluğunun bulunuyor olması,
- Altyapıdan kaynaklı olan problemlerde, müşterilerinizin rakiplerinize gidiyor olması gibi dezavantajları bulunmaktadır.