E-Ticaret okyanusunda huzurlu şekilde yol alırken, tek bir oltalama ya da hack saldırısı yüzünden geminiz alabora olabilir. Bu gibi felaketlere karşı hazır mısınız?
Dünya E-Ticaret sayesinde tek bir pazar haline geldi. Büyüklüğü fark etmeden, girişimciler ve şirket sahipleri 20 yıl önce ulaşamayacakları kadar büyük pazarlara teknolojinin imkanları sayesinde yelken açıyor. Artık ülke sınırlarını aşan ticaret girişimleri için, koltuğunuzdan kalkmanıza bile gerek yok. E-Ticaret okyanusunda yolculuğa çıktıktan sonra, dünya çapındaki tüketiciler ürünlerinize göz atmaya başlayıp tek tıkla müşteriniz olabiliyor.
E-Ticaret’in bu cesaret verici ve güzel yanları dışında bir de madalyonun öteki yüzü var. Dünya çapında trilyon dolarla ölçülen bu dev pazar kötü niyetli grupların sistematik saldırılarıyla karşı karşıya. Hacker grupları her gün, E-Ticaret sektörüne saldırıp bu pazardan koparabilecekleri kadar büyük lokmaları ısırmaya çalışıyor. Siz ticaretin uzmanı olsanız bile, güvenliğinizi kontrol altında tutmazsanız, platformunuz oltalama, sahte kredi kartı, kimlik sahteciliği ve hack saldırıları karşısında eriyip bitebilir.
Gerekli önemler alınmazsa, zarar gören tüketici hem yasal yollardan hem de protestonun gücüyle platformumuzun itibarını sarsar. Tüketicinin bu tarz felaketlerle karşılaşmaması için çok basit önlemler almanız yeterli.
1 – Çok Katmanlı Güvenlik Platformlarını Tercih Edin
İnternet’in görünmeyen yüzünde büyük bir savaş var. Her gün beyaz ve siyah şapkalı hacker’lar, dijital dünyanın güvenlik zaafları konusunda savaşıyor. Art niyetli kişiler sadece sizin değil, tüketicinin de alın teriyle kazandıklarını gözlerini dikmiş durumda.
Bu savaşta güvende olmak için, çok katmanlı güvenlik hizmetleri sunan E-Ticaret platformları ve uzmanlarla çalışmanız lazım. Kalenin duvarları artıkça, saldırganların içeri girme riski de azalacaktır.
2 – Güncel ve Güvende Ol
E-Ticaret paketinizle güvende olmak için en temel kural güncel olmaktır. Yazılım mühendisleri güncel saldırılara karşı harıl harıl çalışarak yeni güncellemeler hazırlıyorlar. Sunucunuzda, site altyapınızda ve şirket içinde kullandığınız bilgisayarlarda düzenli güncelleme yaparak bu tehditlere karşı açık kapıları en hızlı şekilde kapatabilirsiniz.
3 – Alışveriş İşlemlerinin Kontrol Altında Tutun
Platformumuzun güvenlik altyapısını oluştururken, bankalarla ve hosting aldığınız firmayla ortaklaşa çalışarak bir işlem takip sistemi oluşturabilirsiniz. Bu sistem platformunuz üzerinden yapılan tüm harcamaları kontrol eder. Çalıntı kredi kartı ya da şüpheli işlem durumlarında uyarı veren sistem sayesinde, kullanıcınızın ve platformumuzun güvenliğini sağlayabilirsiniz.
4 – DoS ve DDoS Saldırılarına Karşı Önlem Alın
Bir dönem dünya çapındaki web sitelerinin bile başını ağrıtan DoS ve DDoS saldırıları günümüzde hala aktif şekilde kullanılıyor. Bir çok zombi (ele geçirilmiş) bilgisayarın tek bir web sitesine ulaşması üzerine site çalışamayacak hale geliyor bu yükten dolayı güvenlik sistemlerini ele geçirmek kolaylaşıyor.
Bu tarz saldırılara karşı, sunucu firmanızın esnek bant genişliği tarifelerinden faydalanarak bir savunma sağlayabilirsiniz. Ayrıca çok katmanlı güvenlik sistemleri sayesinde sadece giriş sayfasının adresinde sorun yaşanır. Yazılım uzmanları da saldırı altındaki adresi değiştirerek kullanıcıların eskisi gibi platformu kullanmasını sağlar.
5 – PCI Taramalarını Düzenli Hale Getirin
Uzman bir ekiple çalıştığınız zaman bu konuda gerekli yönlendirmeyi mutlaka alırsınız. Yine de siz şirket içi ya da dışındaki ekibinizin bu detaya dikkat etmesi için konunun altını çizin. PCI nedir diye soranlar için kısacası durum şöyle: Visa, Master Card, JCB, American Express gibi dünya çapındaki büyük ödeme sistemlerinin oluşturduğu Ödeme Kartları Komisyon’un geliştirdiği bir güvenlik standartı.
30 bin’den fazla güvenlik testini içeren bu sistemde E-Ticaret platformunuzun ve sunucularınızın yaşanabilecek her türlü saldırıya karşı savunma gücü test edilir. Bu testleri düzenli olarak yaparak, dışarıdan gelecek saldırılara karşı kendinizi her daim güncel şekilde koruyabilirsiniz.