Girişimcilerin amacı yaptığı işi başarıya ulaştırmak olduğu kadar, o başarıyı uzun süre devam ettirmektir. Ama işte bazı şeyleri başarmak bazı girişimcilere ters etkiler yaratabiliyor. Başarılı olunan durum sonrasında rahata erme durumunun uzun soluklu bir şekilde devam etmesi ve dizginlerin elden bırakılması olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Biz de bu yazımızda başarının istikrarlı bir şekilde sürebilmesi için uzak durmanız gereken şeylerden bahsedeceğiz. O halde anlatmaya başlayalım.
Şirket Harcamalarına ve Kişisel Harcamaların Dengesini Ayarlayamamak
Genelde insanlar daha fazla para kazanmaya başladığında daha fazla da harcamaya başlıyor. Aslına bakılırsa bu durum sadece insanlara özgü bir şey değil. Şirketler için de bu böyledir. Kazanılan para arttığında şirket masrafları da artmaya başlar. İşte tam olarak değinmek istediğimiz nokta burası. Harcamaların bir limitinin bulunması önemli. Kazanılan para arttığı için şirketin bütçesi kontrol dışı bırakılmamalıdır. Tam aksine bu konuya dikkat edilmelidir. Bu masraflara dikkat edilmediği taktirde muhtemelen şirketin karlılığı ciddi oranda düşecektir.
Rahata Alışmak
İşinizde kendinizi ispat edip başarılı olduktan sonra rahat bir yaşam sürmek tabii ki çok normaldir. Ama bu rahat yaşam işlerinizin önünü geçmeye başlarsa işte tam olarak o zaman sizin için çanlar çalmaya başlayacaktır. Genelde başarı geldikten sonra birçok insan eskisi kadar çaba göstermek istemiyor. Para problemi yaşamadığı için normalden daha fazla harcama yapıyor ve eskisi gibi yoğun çalışmıyor. İşte harcamalarınıza dikkat etmeyip bir de iş konusunda da bu şekilde devam ettiğiniz sürece muhtemelen elinizdeki direksiyonu başkasına vereceksiniz. O yüzden direksiyonun kontrolünü kaybetmek istemiyorsanız bu keyfi dönemi çok uzun tutmamanız gerekiyor. Sefanızı sürüp tekrar aynı azim ve tempoyla işinizi devam etmeniz gerekiyor.
İş Yönetiminden Sapma
Bazı başarıların elde edilmesi bazı girişimcilerde yönetimsel olarak sapmalar başlatıyor. Konuyu örneklemek gerekirse, girişimci önünde olan işleri ertelemeye başlıyor ya da iş yerine erken gitmeyi bırakıp keyfi bir şekilde gidip gelmeye başlıyor. Genelde de bu süreçte işler başka bir yöneticiye emanet edilmeye başlanıyor.
Şirketiniz büyümeye başladığında tabii ki içeride bulunan personel ve yönetici sayısı artacaktır. Ama unutmamalısınız ki oranın bir sahibi var o da sizsiniz. O yüzden işin sahibi olarak işin başında durmanız önemlidir. Şunu unutmamalısınız ki o şirketi o hale siz getirdiniz ve o başarıları siz elde ettiniz. İçeriye aldığınız personeller ya da yöneticiler işi hiçbir zaman sizin kadar benimsemeyeceği için işler aksamaya başlayacaktır. Bu da verimliliği düşürecektir. Bu şirketinizi daha dibe sürüklemeye başlayacaktır. O yüzden mutlaka işinizin başında durmalısınız.
Başka İşlerle Uğraşmak
Unutmayın her sektörde başarılı olacaksınız diye bir kural yok. Başarılı olduğunuz alanı bırakıp yeni bir maceraya atılmak ne kadar olacak oturup düşünmelisiniz. Yeni bir işe yatırım yaptığınızı düşünelim. Bu işe sıfırdan başlayacaksınız ve odağınızın tamamı bu işte olması gerekecek. Yani siz bu durumda asıl büyüttüğünüz işi ikinci plana atacak ve yeni kuracağınız işe odaklanacaksınız. Muhtemel olarak sonrasında ise işlerin ikisi de kontrolünüzden çıkacak. Eğer ki böyle bir planlamanız varsa, iş planlamasını ve zaman yönetimini çok doğru kullanabiliyor olmalısınız. Kullanamadığınız takdirde muhtemelen dibe doğru sürüklenmeye hazır olmalısınız.