Girişimciler, uygulamaya geçirdikleri girişimlerinin imajını güçlendirmek için çalıştıkları kadar, aynı zamanda kendi kişisel imajlarını da güçlendirmeliler. Yani aslına bakılırsa girişimciler, girişimlerine değer katarken aynı zamanda kendi kişisel imajlarına da yatırım yapmalılar. Peki siz bir girişimci olarak bunu nasıl yapacağınızı biliyor musunuz? Kendi kişisel imajınızı nasıl güçlendireceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.
İnsanlarla Güçlü İlişkiler Kurun
Kişisel imajınızı güçlendirmek ve aynı zamanda piyasaya adınızı duyurmak için çevrenizdeki insanlarla güçlü ilişkiler kurmalısınız. Bu hem iş hayatınız hem de sosyal hayatınız için önemli. Öncelikle hayatınızın içerisinde bunu bir uygulamaya başlayın. Sosyal ortamlarda kurduğunuz ilişkiler hiç beklemediğiniz şekilde size geri dönüş getirebilir. O yüzden buna önem vermelisiniz. Kendi alanında uzman ve kendini yetiştirmiş olan kişilere iletişim halinde olarak fikir alışverişlerinde bulunabilirsiniz. Unutmamalısınız ki iş hayatında insanlarla kurduğunuz iyi ilişkiler, networkünüzün geniş olması sizin birçok kişiye rahatlıkla ulaşmanızı sağlar. Bu sayede de rahatlıkla hem girişiminizin hem de kendinizin adını duyurma şansına sahip olursunuz. O yüzden bu konuya önem vermelisiniz.
Fikir Paylaşımı
Girişimci olan kişiler, çevresinde bulunan insanlarla sürekli olarak fikir alışverişi içerisinde olmalılar. Ama girişimciler için Türkiye’deki en büyük tehlike fikir hırsızlığı olarak görülüyor. Oysa ki şöyle bir durum bulunuyor: fikir gerçekleştirilmediği sürece bir anlam ifade etmiyor. Daha net söylemek gerekirse herkes ortaya konulan fikirleri mükemmel bulsa da fikri hayata geçirmek için herhangi bir çalışma ya da yatırım yapmıyor. Bu yüzden korkmanıza gerek yok. Fikirlerinizi sakladığınızda muhtemelen o fikir ilk başta düşünüldüğü gibi kalacaktır. Ama fikir paylaşıldığı takdirde çıkış hali ile son hali arasında dev bir gelişim olabiliyor. Fikrinizi paylaştığınız insanlardan aldığınız geri bildirimler sayesinde fikrinizi çok daha iyi bir hale getirebilirsiniz. Unutmamalısınız ki yeni fikirler üretebilmek ve olan bir fikrinizi geliştirmek için fikir paylaşımı yapmak ciddi önem taşır.
Gerginlik Olabileceğini Düşündüğünüz Durumlarda Prova Yapın
Girişimci olan kişilerin hayatında olmazsa olmaz diyebileceğimiz unsurlardan bir tanesi de gerginliktir. Yapacağınız röportajlar, yatırım görüşmeleri gibi farklı farklı faktörler sizi gerebilir. Gerginliğinizi azaltmak için prova yapmak sizin işinize yarayabilir. İlk kez bu durumlarla karşı karşıya kalıyorsanız ister istemez gerilebilirsiniz. İnsanlar bilmediği şeye karşı genelde tedirgin olurlar. O yüzden gerginlik durumu çok normal olacaktır. Her ne yapıyorsanız öncesinde prova yapmak sizi rahatlatacaktır. O yüzden gergin olduğunuz durumların öncesinde prova yapıp ondan sonra yapacağınız şeyi yapmak size ciddi manada katkı sağlayacaktır.
Kendinizi Dip Bucak Analiz Etmeyin
Girişimcinin kendi performansını analiz etmesi girişimci için önemlidir. Süreç içerisinde neleri başardığı, nerelerde eksik kaldığı, nereleri geliştirmesi gerektiğini elbette bilmesi gerekir. Fakat girişimcinin kendi performansını baştan sona tüm detayları ile birlikte analiz etmesi motivasyon bozulmasına sebep olabilir. Girişimcinin kendisini bir başkası ile karşılaştırılması ve kendisini diğer kişiye göre çok eksik hissetmesi motivasyonunu düşürecektir. Girişimciler başkaları ile kendilerini kıyaslamaktansa kendi ellerinde bulunan şeylerle nasıl en iyisini yapabileceğini düşünmeliler.