2021’e baktığımızda pandeminin çok fazla kullanıcı deneyimi değiştirdiğini görürken aslında ödeme altyapıları ile alakalı da değişiklikler görmekteyiz. Her iki taraf için de daha uygun hale getirilen yazılım çözümleri, B2B ve B2C’de ödeme alışkanlıkları ve son kullanıcı altyapı sağlayıcısı için farklı dinamiklerin oluşmasına sebep olduğunu bilmekteyiz. Bunları da göz önünde bulundurursak işlem güvenliğini çok önemsediğimiz bir döneme giriyoruz. B2B e-ticaret sitelerinin ödeme altyapıları ile alakalı nasıl günler beklediğini ve mevcuttaki sistemlerde ne gibi değişiklikler var ProjeSoft farkı ile yazımızda bulabilirsiniz.
E-ticaret Sitelerine Gelen Hacker Saldırıları
Türkiye’deki kredi kartı kullanım rakamlarını, sanal pos da dahil, en güvenilir kurum olan Bankalararası Kart Merkezi’nden alıyoruz. Bankalararası kart merkezinden aldığınız rakamlara baktığınızda 2019’dan itibaren her sene ortalama yüzde 40-45 civarında adetsel olarak artış mevcut. Kredi kartları ve sanal poslarda kullanım hızlı bir şekilde artıyor. Bir başka önemli kısım ise hackerların ilgisinin bu tarafa hızlı bir şekilde artmasıdır. Aslında nedeni basit. E-ticaret sisteminin büyük bir kısmı onlar için kolay hedef olarak yer alıyor. Bankayı veya devlet kurumlarını hack etmek ayrı bir olay ama e-ticaret sitesini hacklemek onlar için çok daha kolay bir hedef. Dolayısıyla bu durumdan dolayı saldırıların hızlı bir şekilde arttığını görebiliyoruz.
E-ticaret Sitesinin Hacklenmemesi için Yapılması Gerekenler
İlk olarak yapılması gereken alabileceğimiz güvenlik nedir ne değildir? Bu konudaki, e-ticaret siteleri için en iyi güvenlik dünya geneli sertifikalarına baktığımız zaman PCI’ın verdiği PCIDSS LEVEL 1 güvenlik sertifikası ön plana çıkıyor. Türkiye’de bu açığı gördükten sonra, Projesoft olarak, Türkiye’nin PCIDSS LEVEL 1 güvenlik sertifikası alan altyapı firması olduk. Bizden hizmet alan bütün müşterilerimize bu hizmeti sunuyoruz. Çünkü kredi kartı güvenliği bu işin en önemli kısmı burasıdır.
B2B tarafında ise sadece kredi kartı yok. Arka planda bulunan çekler, senetler ve kuruma özel yaptıkları işlemler var. DBS tarafında yapılan entegrasyonlar var ve satın alma siparişlerini cari hareketlerle önlenmesi gibi risk kaldıramayacak başka işlemler de mevcut. Bunların tamamını ProjeSoft olarak entegre bir şekilde koruyoruz. Elbette bu konuda diğer programlar da işinize yardımcı olabilir ama B2B tarafındaki önemli konu sadece bu tahsilatları yapmak yetmiyor, arkada muhasebeleri de entegre etmemiz gerekiyor.
Projesoft B2B ve B2C’de Ödeme Alışkanlıkları Neden Tercih Edilmelidir ?
Bizim programlarımızda muhasebeyi de entegre ediyoruz. Yani bir müşteri kredi kartı ile para ödediği zaman gidip hemen kredi kartı tahsilat fişini ve bu faturanın kapatılması işlemlerini yapıyoruz. Çek ve senet alındıktan sonra muhasebe tarafındaki süreçlerini gerçekleştirebiliyoruz. Eğer DBS tarafında müşterinin DBS ilgili bir işlemi varsa ,arkada DBS limitleri kontrol edildikten sonra, siparişlerde ve limitlerine göre cari hareketlerine bakabiliyoruz.
Arka tarafta müşteri ilgili cari bir risk tanımlanmışsa bu cari riske istinaden arka tarafta ne kadar borcu varsa, ne kadar alacağı varsa, burada ne kadar ürün alabilirse bunların hepsini sisteme entegre ediyoruz. Böylece işin hem PCIDSS level 1 güvenlik sertifikası ile güvenliğini sağlamış oluyoruz. Diğer taraftan da muhasebe tarafında olan çek satışları, senet satışları, DBS ile satışlar, kredi kartı ile satışlar gibi işlerin tamamının entegrasyonunu sağlıyoruz.
Siz de B2B E-ticaret paketlerimize göz atarak Projesoft’un ayrıcalıklı dünyasına adım atın. Bu yazının daha geniş formatını izlemek için YouTube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.