Kendi işini kurmak isteyen ama bunu yapmaya cesareti olmayan kişilerin genelde karşı tarafa anlattığı şeyler genelde aynı bahaneler oluyor. Kişiler bu bahanelerin arkasına sığındığı için iş kuramıyorlar. Her işin bir zorluğu olduğu gibi kendi işini kurmak da çok zor bir iştir. Aslına bakılırsa kendi işinin sahibi olmak ciddi özveri gerektiren bir şeydir. Aslına bakılırsa işte tam olarak bu süreç insanların gözünü korkutuyor ve kafasını kuma gömmesini sağlıyor. Artık bu bahaneler nelermiş ondan bahsetmeye başlayalım.
Çevrem Geniş Değil
Bir iş kurduğunuz zaman çevrenizin geniş olmasının tabii ki size artıları vardır. Peki bunlar nelerdir? Eğer ki çevreniz genişse işiniz için daha kolay yatırım alma şansına sahip olabilirsiniz ya da kurduğunuz işi daha hızlı şekilde dışarıya tanıtabilirsiniz. Ama işte şu anda çevrenizin geniş olmaması hiçbir zaman çevrenizin geniş olmayacağı anlamına gelmiyor. Sosyal medya mecraları üzerinden, sektörünüzle ilgili düzenlenen etkinliklerden yeni insanlarla tanışarak çevrenizi genişletebilir ve işinizi onlara tanıtabilirsiniz. Yani bunu istiyorsanız uğraşmanız gerekiyor. Siz çabalamadığınız takdirde kimse sizin için uğraşmayacaktır. O yüzden çevrenize genişletmeye başlamalısınız.
Başarısızlık Korkusu
Şunu unutmamalısınız ki herkes başarısız olmaktan korkuyor. Yani yalnız değilsiniz. Ama şimdi bir düşünün öğrendiğiniz birçok şeyi hata yaparak, başarısız olarak öğrendiniz öyle değil mi? Başka bir örnek vermek gerekirse başarılı insanlara bakın. Hangi hemen başarıya ulaşmış? O noktaya gelene hepsi sayısız hata yapmış. Ama şunu öğrenmişler: ne yaparlarsa yapsınlar sorun hep olacak, önemli olan şey bu sorunlarla başa çıkabilmek. O yüzden yaptığınız her hatadan sonra daha tecrübeli bir şekilde devam edeceksiniz. Başarısızlıktan korkmamalısınız, yaptığınız hataları kabul edip hemen yeni bir çözüm yolu bulmaya yönelmelisiniz.
İşimden Ayrılamam
İnsanların hayatını devam ettirebilmesi için aylık belli bir maddi güce ihtiyacı var. O yüzden birçok insan için düzenli bir işin olması önemlidir. Ama bir de şöyle düşünmelisiniz: ölene kadar personel olarak hayatınıza devam mı edeceksiniz? Hiç mi kendi işinizin patronu olmayı hayal etmiyorsunuz? Eğer ki kendi işinizin patronu olmak istiyorsanız bazı şeyleri göze almanız lazım.
Sermayem Yok
En sık kullanılan bahanelerden bir tanesi de sermayem yok bahanesidir. Eğer ki projenize çok güveniyorsanız, teknik olarak bütün çalışmalarınızı gerçekleştirdiyseniz projenize başlayın. Başlama evresinden sonra yatırımcıların kapısını çalmaya da başlayın. Eğer ki düşündüğünüz gibi büyük bir proje ve sorun çözen bir fikirse kapı duvar dönmeyeceğinizden emin olabilirsiniz. Tabii ki ilk görüştüğünüz yatırımcıdan beklediğiniz karşılığı alamayabilirsiniz ama yılmadan devam ederseniz karşılığını alabilirsiniz.
Mükemmel Hale Getireyim Sonra Başlayacağım
İşte burası zurnanın zırt dediği yer oluyor. Mükemmel hale getireyim sonra başlayacağım bahanesi de çok klasik bahanelerdendir. Birçok kişi iş daha başlarken mükemmel olmasını bekliyor. Kendisini 50 yıllık işletmeyle karşılaştırıyor ve çok eksiği olduğunu düşünüyor ve bir adım atmıyor. Bu düşünceyle hazırladığınız projeyi muhtemelen hiçbir hayata geçiremeyeceksiniz. Çünkü her zaman biraz daha iyi olsun, biraz daha geliştireyim mantığıyla ilerleyeceğiniz için bir türlü başlamaya vaktiniz olmayacak. Bunu yapmaktansa hızlı bir şekilde projenizi başlatın ve adım adım işinizi geliştirmeye başlayın. Bunu yaparken aynı zamanda kullanıcılarınızın da fikrini alın ve onların isteklerine göre gerekli güncellemeleri gerçekleştirin.