E-Ticaret sitesi açılış hızı SEO çalışmalarında en önemli optimizasyondur. Siteniz açılıştı bekletiyorsa hiç kimse sitenizin açılmasını beklemez. Bu nedenle siteye girişte sayfanın hemen yüklenmesi site kalitenizi gösterir.
Sayfa açılış hızı page speed olarak adlandırılır.
Page speed test için kullanabileceğiniz en güvenli araç Google page speed aracıdır.
Bu araçta masaüstü ve mobil açılış hızlarını ayrı ayrı test edebilirsiniz. https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
Google Page Speed için çok yeni bir özellik geldi. Artık sayfa açılış hızını etkileyen resim ve html kod yapısının etkisini oran olarak görebiliyorsunuz.
Bu sayede resimlerin ve kodların optimizasyonu ile ilgili sorunları daha yakından görebilirsiniz.
Sayfa açılış hızınızı düşürecek en önemli etken resimler olduğunu söylememiz gerekir.
Site Açılış Hızı Neden Önemlidir?
Web sitelerinin en çok yaşadığı problemlerin başında site açılış hızı gelmekte. Web sitenizin yavaş bir şekilde açılıyor olması kullanıcıların rakiplerinize kaçmasını neden olmakta. Web site açılış hızı düştüğü taktirde Google’da size ayrı bir darbe vurmakta. Site açılma hızı düştüğü zaman Google’da sizi sıralamada düşürmeye başlıyor. E-ticaret sitenizin açılış hızının düşük olması aynı zamanda kullanıcı trafiğini de düşürdüğü için blog ve haber portalları da takipçi kaybetmeye başlıyor. Son olarak bir şey daha ekleyelim, site açılış hızınız düşük olduğu zaman Google sitenizi tararken diğer sitelere oranla daha fazla bütçe harcamaya başlar ve bunun ardından da indekslenme oranınız düşmeye başlar. İşte site açılış hızına bu sebeplerden dolayı özen göstermeniz gerekmekte.
Sayfa Yükleme Hızı Test Araçları
Site açılış hızı sadece Google için değil aynı zamanda ziyaretçilere başarılı bir kullanıcı deneyimi oluşturabilmek için de önemli bir detaydır. Web sitenizin hızının ne durumda olduğunu test edebilmek için bazı araçlar kullanmanız gerekecektir. Bu araçlar şu şekilde;
- Google PageSpeed Insights
- Google Lighthouse
- Pingdom
- GTmetrix
- Google Chrome DevTools
Google PageSpeed Insights: Web sitenizin sayfasını 1-100 arasında derecelendiren hız testi aracıdır. Gerçekleştirilen test sonrasında puanınız ne kadar yüksekse siteniz o kadar hızlı açılıyor diyebiliriz.
Google Lighthouse: Chrome eklentisi ve dahili olarak yüklü gelir. Sitenizin performansını birçok farklı farklı noktalarda değerlendirmeye yarar. Lighthouse özellikle mobil tarafı ölçmeye çalışır.
Pingdom: Pingdom raporları, istatistik dökümü, performans notu, performans analizi ve geçmişi içeren dört farklı bölüme ayırmıştır. Pingdom hız testi sonucunda size nerelerde iyileştirmeler yapmanız gerektiğini gösteren bilgiler sunar.
GTmetrix: GTmetrix hem PageSpeed hem de YSlow ölçümlerini inceleyerek A’dan F’ye derecelendiren ayrıntılara kadar girer. GTmetrix üzerinden yedi farklı lokasyondan Chrome vs Firefox tarayıcısı üzerinden yapabilirsiniz.
Google Chrome DevTools: Offline olarak çalışma şansınızın bulunduğu diğer site performansı ölçme araçları kadar efektif olan bir araçtır. Chrome geliştirici araçlarına erişmek için Windows’ta Ctrl + Shift + I, Mac’te de Cmd + Opt + I tuşlarına basarak erişim sağlayabilirsiniz.
Sayfa açılış hızınızı arttıracak yöntemler
- Resim optimizasyonu
- Kod sıkıştırması (Gzip)
- Sunucu Optimizasyonu
- Tarayıcı önbellek özelliği
Resim optimizasyonu; resim kalitenizi bozmadan Photoshop veya farklı resim editörleri ile sıkıştırarak küçültün. Sayfanızdaki resim alanı 200X200 px ise resim boyutunun 200X200 px değerlerinde olmalıdır. Resimlerinizi Ps yardımı ile “web için kaydet” seçeneğini kullanmalısınız. Bu sayede resim kalitesini bozmadan daha küçük değerler elde edebilirsini.
Kod sıkıştırması (Gzip); Gzip yazılımı sayesinde Js, Html ve Css kod arasında gereksiz satır boşluklarını otomatik olarak kaldırabilirsiniz. Böylece 1 Mb’lık kod 10 Kb’a kadar küçülmesi mümkün. Sitenizde çalışan her slider ve diğer hareketli görseller site hızınızı yavaşlatır.
Sunucu Optimizasyonu; özellikle ücretsiz veya ucuz hosting çözümleri sitenizin yavaş açılmasına nedendir. Çünkü paylaşımlı hostingler içinde aynı sunucuda binlerce web sitesi olabilir. Sunucu işlemcisi, ram hatta IP bile sitenizin yavaş çalışmasına neden olacaktır.
Tarayıcı önbellek özelliği; bir web sitesine giriş yaptığınız anda tarayıcınız site kodlarını bir önbelleğe kaydeder. Bu sayede sayfa gezinmelerinde ve bir sonraki site girişinizde önceden önbelleğe alınmış kodlar çalışır ve site daha hızlı açılır. Bu özellik sitenizde aktif olmalıdır.
Sayfa açılış hızı optimizasyonu aynı zamanda sunucunuzun trafik kaynağından tasarruf etmenizi sağlar. Optimze edilmiş bir sayfa 10 mb’tan 2 mb’a düşürülmüşse aradaki 8 mb’lık trafik tasarrufunuzdur. Sitenize günde binlece kişi giriyorsa bu 8 mb’lık tasarruf altın değerinde diyebiliriz.
Kullanıcı deneyimlerine göre; siteye giren kişilerin %80’i, 3 saniyenin üzerinde açılan sayfalardan hemen çıkma eğilimi gösterirler. Hızlı sitelerde ise sayfa gezinme sayısı yüksek ve sitede kalma süreleri yüksektir. Bu verileri sitenizde Google Analytics > Kitle > Genel kısmından takip edebilirsiniz.
E-Ticaret sitelerinde saydığımız sayfa açılış hızı özelliklerinin tümü Projesoft E-Ticaret paketlerinde mevcuttur. Eğer profesyonel bir E-Ticaret altyapısına sahip olmak isterseniz E-Ticaret paketleri sayfasını buradan inceleyebilirsiniz.